Butelka 2 - Jucy Delight Browar Rockmill

Nastał drugi tydzień nowego roku więc trzeba wybrać kolejna, moim zdaniem najlepsza butelkę piwa, jaką szło mi spróbować w poprzednim roku.

Piwo zostało uwarzone kontraktowo w browarze Bytów browar kaszubski. Ogólnie jest to młody zespół pierwsze piwa wypuścili w 2016 roku a ich dzieła są naprawdę kozackie.
W informacji o piwie w rubryce styl zostało określone jako wheat IPA czyli pszeniczna IPA. Moim zdaniem piwo to ma wszystkie parametry do bycia Vermont, albo jak inni nazywają New England IPA. No właśnie ale o co chodzi z tym całym podziałem na east coast , west coast i vermont IPA?

Zacznijmy może od tego, że wschód i zachód różnią się między sobą dość znacznie. Vermont IPA jest, można powiedzieć, po środku tych dwóch styli. West Coast IPA charakteryzuje się tym, że jest to piwo jasne , bardzo nachmielone, a co za tym idzie mocno goryczkowe oraz posiadaja wytrawny finish ( coś na zasadzie uczucia ściągania w ustach po wypiciu wytrawnego wina) pochodzący od tanin. Można je uzyskać poprzez dodanie chmielu już w czasie leżakowania piwa. East Coast IPA z drugiej strony przypomina angielskie wersje IPA tylko nachmielone amerykańskimi  chmielami i z użyciem słodów karmelowych. Piwo jest słodsze i ciemniejsze od west coast'a.
I nagle pojawia się styl Vermont IPA.


New England IPA, czyli inaczej Vermont IPA pochodzi z rejonu Nowa Anglia w USA i składa się na nią 6 stanów, w tym Vermont. Tam właśnie powstał nowy styl piwny będący tak jakby pośrednikiem między wschodem a zachodem. Piwo to jest słodkie (mimo że jest jasne i nie powinno mieć słodu karmelowego) , jest bardzo soczyste , owocowe, aczkolwiek nie są to, albo inaczej mowiąc, nie powinny być to cytrusy, lecz dojrzałe białe owoce tj. gruszka, liczi oraz mango, ananas. Goryczką na średnim lub niskim poziomie (35-55 IBU) Powinno być bardzo rześkie i pijalne. Alkohol na poziomie 5-7 %. Ważną też cechą tego stylu jest jego mętność , piwo powinno być wręcz kremowe, oleiste.

Wracając do dzisiejszego piwa, spełnia ono wszystkie wymagania Vermont IPA. 
Barwa: miodowo-miedziana z białą drobnopęcherzykową, obfitą pianą. Piwo mocno zmętnione. 
Zapach:  od otwarcia butelki i nalania czuć wybuch soczystych, dojrzałych owoców. Jest mango, liczi , anas. Końcowka z mocno zaznaczonym aromatem nafty pochodzącej od chmielu mosaic. 
Smak: na początku słodko, czuć mango i liczi ale zdecydowanie dominuje smak tego pierwszego. Piwo jest oleiste, gęste. Goryczką średnia nawet do mocnej. Nie zalegająca i krótka. Piwo jest ultra rzeskie, owocowe i pijalne.

Tak ! Zdecydowanie godne polecenia!

Komentarze

Popularne posty