butelka 5 - Komes Barley Wine, czyli wino ale nie z winogron!
Dzisiaj bardzo ciekawy odcinek pokazujący to, że trunek o nazwie wino nie musi być tworzone tylko z winogron. Barley Wine (Wino Jęczmienne) jest to piwo bardzo mocne, bardzo słodowe i bardzo mocno nachmielone. Cechuje je ciemny kolor od ciemnego złota do brązowego koloru. Niezwykle aromatyczne piwo bez akcentów paloności czy kawowości. Rozgrzewające, mocno alkoholowe i bardzo owocowe - co sprawia właśnie, że jest zbliżone do wina.
Barley wine można podzielić na 2 rodzaje:
- English Barley Wine – Charakterystyczny bogaty i mocno słodowy aromat. Cechą charakterystyczną są tutaj aromaty toffi, karmelu, ciasteczek, tostowe oraz suszonych owoców tj. śliwka, rodazynka. Niekiedy alkoholowe tło kojarzy się z Porto.
Gęstość początkowa: 19.3 – 28.1°Blg
Goryczka: 35 – 70 IBU
Gęstość końcowa: 4.6 – 7.6°Blg
Kolor: 8 – 22 SRM
Alkohol objętościowo: 8 – 12%
- American Barley Wine – Styl, do warzenia którego używa się amerykańskich chmieli. Słodowy aromat złamany aromatami cytrusowymi, żywicznymi. Bardzo często ludzi mylą American Barley Wine z Imperialna IPA albo Triple IPA. Różnica polega na tym, że Barley wine stawia na słód, który jest przełamany kontrą chmielową. Piwo jest bardzo treściwe i gęste. Dubble IPA skupia się przede wszystkim na chmielu. Goryczka jest znacznie większa, aromat owoców i cytrusów również. Raczej piwo bardziej rześkie niż pełne.
Gęstość początkowa: 19.3 – 28.1°Blg
Goryczka: 50 – 120 IBU
Gęstość końcowa: 4.1 – 7.6°Blg
Kolor: 10 – 19 SRM
Alkohol objętościowo: 8 – 12%
W tym odcinku chciałbym również opowiedzieć wam troszkę o sensoryce węchowej w piwie. Opowiem wam o wadach w aromacie piwa oraz o charakterystycznych zapachach wydostających się z butelki.
1. Diacetyl
Za co odpowiedzialny: słodki aromat mleka, maślanki, masła.
Dopuszczam diacetyl tylko w przypadku czeskich piw jasnych (pilsner), czy niektórych wyspiarskich Ale. W teorii jest to najwyraźniejszy wskaźnik niedojrzałości piwa. Produkowany przez drożdże, powinien zostać zredukowany jeszcze w czasie fermentacji.
2. Octan Izoamylu
Za co odpowiedzialny: aromat bananów
Bardzo popularny w piwach belgijskich oraz hefewaizen. \
3.Octan etylu
Za co odpowiada: zapach acetonu, rozpuszczalnika do paznokci
Produkowany przez drożdże w każdym piwie. Ważne żeby fermentacja była w stałej i niskiej temperaturze (18-22) inaczej przy zbyt wysokiej temperaturze np. w lato piwo będzie śmierdziało rozpuszczalnikiem.
4. autoliza drożdży
Za co odpowiada: zapach przypalonego mleka, pieczone ziemniaki.
Przy zbyt długiej fermentacji drożdże obumierają i kumulują się na dnie warki. Wydzielają one do piwa nieprzyjemne produkty autolizy przez co piwo może śmierdzieć przypalonym mlekiem.
5. estry
Za co odpowiada: zapach owocowy, kwiatowy
Wszystko to co czujecie w piwie tj. mango, liczi, cytrusy, ananas, jabłko, gruszka to estry powstające przy gotowaniu chmielu.
6. DMS
Za co odpowiada: zapach kukurydzy z puszki, gotowane warzywa
Bardzo często śmierdzi tak piwo Tyskie. Po otworzeniu butelki śmierdzi kukurydzą. Świadczy to o tym, że piwo warzone było za krótko albo nie wystarczająco szybko schłodzone.
7. Zapach kibla
Za co odpowiada: zapach zakażenia bakteryjnego. Bardzo często zakażenia E.Coli przez brudne ręce zapach może kojarzyć się z zapachem kału ;)
8. fenole
Za co odpowiadają: nuty goździków, dentysty, białego pieprzu
Są to naturalne substancje wydzielane przez drożdże głównie belgijskie.
9. metaliczny, krwi
Za co odpowiada: jest to zapach w piwie pochodzący od starszych rur przez które przepływa piwo. Jony żelaza bardzo łatwo rozpuszczają się w piwie.
Można zawsze zrobić prosty test. Należy zamoczyć palec w piwie i rozsmarować go na skórze, a potem powąchać. Jeśli pachnie wam krwią to znaczy, że w piwie są jony żelaza.
10. zapach marihuany, skunksa
Za co odpowiada: Jest to zapach pochodzący od utlenienia piwa, głównie przez nasłonecznienie. Zazwyczaj aromat ten jest bardzo popularny w butelkach zielonych (perła, łomża) przez które promienie UV przechodzą bardzo łatwo, a długie składowanie piwa np. na półkach sklepowych szybko powoduje ich utlenienie.
Wracając do naszego piwa !
Piwo zostało uwarzone w Browarze Fortuna w Miłosławiu niedaleko poznania. Bardzo stary browar, którego założenie datowane jest na 1889 rok. Warzone jest tutaj piwo kultowe (Fortuna Czarne) z wieloletnia tradycja, które nawet zostało wpisane na Polską Listę Produktów Tradycyjnych przez ministra rolnictwa w 2006 roku. Barley Wine z Komesa posiada 27 stopni BLG i 12% alkoholu. Po przelaniu do szkła pojawia się bursztynowa barwa. Piwo klarowne, opalizujące. W aromacie czuć dominacje słodu. Wyczuwalny jest karmel, suszona śliwka, pieczone marshmallow. Końcówka lekko cytrusowa od amerykańskich chmieli. Każdy łyk ma bardzo rozgrzewające odczucie w przełyku. Piwo jest bardzo treściwe, gęste, nisko wysycone. Alkohol bardzo dobrze ukryty w piwie.
Szkoda, że była to wersja limitowana i nie mogę się nim delektować. Ale miejmy nadzieję Komes już uwarzył koleją serie, a ta leżakuje już w beczkach i będzie znowu dostępne w sprzedaży na jesień.
x


Komentarze
Prześlij komentarz