Butelka 1 Tropical Imperial IPA - Browar Wrężel

Fot www. blog.kopyra.com

Dzisiejszy wybór padł na wyśmienite piwo z browaru Wrężel. Zostało uwarzone kontraktowo w browarze Zarzecze niedaleko Żywca. Jeśli chodzi o styl jest to imperialne, czyli inaczej podwójne India Pale Ale. Dlaczego India ? i co dokładnie oznacza Pale Ale?

Pale Ale jest piwem jak sama nazwa wskazuje jasnym , górnej fermentacji. Polega to na tym, że po pierwsze fermentacja przebiega w wyższej temperaturze tj. 16-24 stopnie , niż klasyczny polski lager. Druga sprawa to to, że drożdże nie osiadają na dnie, tylko kumulują się na brzegu fermentatora. Dzięki takiemu zabiegowi piwo powstaje szybciej i posiada znacznie więcej estrow, stanowiącym o bogatszym bukiecie piwa. Ale skąd ta nazwa India? Musimy cofnac się do końców XVIII wieku i kolonii angielskich na terenach Indii. Mieszkający tam Anglicy też chcieli raczyć się pysznym piwem w słoneczne i upalne dni, jednak tradycyjny angielski Ale nie byl w stanie pokonać tak długiej wyprawy. Ale potrzeba matką wynalazków ! Chmiel w dużej ilości ma właściwości bakteriostatyczne dlatego piwa te musiały być solidnie nachmielone i głeboko odfermentowane żeby uzyskać więcej alkoholu. Dzięki temu zabiegowi piwo bez problemu pokonywało dystans tysięcy kilometròw. Podsumowując IPA czyli India Pale Ale powinna charakteryzować się tym, że jest to piwo jasne, górnej fermentacji z bogatą goryczką i większą zawartością alkoholu. Jak podaje BJCP alkohol na poziomie 5,5 - 7,5 , IBU 40-70, barwa od złotej do miedzianej. Imprialne wersje , czyli podwójne, jak sama nazwa wskazuje mają te wartości podwòjne. 

Przed opisem degustacji tego piwa chciałbym kilka słów opowiedzieć na temat procentiwego poziomu ekstraktu (BLG) i stopnia IBU. O co tu chodzi ?

Zacznijmy od pierwszego pojęcia. Często na butelkach mamy w opisie procent alkoholu i procent wagowy ekstraktu. Czym on jest i o czym decyduje ? Najprościej mówiąc jest to ilość cukrów w brzeczce początkowej piwa przed podaniem drożdży i fermantacją. Myśleć można , że im więcej jest tego ekstraktu to piwo będzie słodsze , otóż nie. Prócz cukrów dających słodkie odczucia w piwie mamy też cukry fermentujące, które zamieniają się w alkohol. Znając stopień Plato (inaczej procent wagowy ekstraktu ) i poziom alkoholu w piwie jesteśmy w stanie ocenić czy piwo będzie słodkie czy nie . Piwo o wysokim poziomie ekstraktu i niskim alkoholu będzie słodsze i bardziej pełne. 

Co natomiast z goryczką w piwie ? Da się to jakoś określić które piwo będzie bardziej lub mniej gorzkie ? Otóż tak. Mówi o tym nam stopień IBU (International Bitering Units) i jest to chemiczne określenie poziomu alfa-kwasow pochodzących od chmielu. Dla przeciętnego konsumenta polskiego lagera poziom 30-40 IBU będzie ekstremą i powie, że piwo nie nadaje się do picia. IPA ma goryczkę na poziomie 50-70 IBU , a imperialne wersje IPA mogą dochodzić nawet do 100. Prawda jest taka , że wartości powyżej 90 są praktycznie sensorycznie nie do ocenienia. Ważne jest nie oceniać piwa pochopnie po pierwszym łyku. Panuje zasada 3 łykow i najprawdopodobiej po takiej ilości piwa można zdecydowanie powiedzieć czy piwo ma mocną czy słabą goryczkę.

Wracajmy do naszego piwa ! 
Jest więc to imperialna IPA z użytymi amerykańskimi odmianami chmielu , dające owocowe aromaty, głównie tropikalne i cytrusowe oraz żywicze. Użyte zostały klasyczne dla Ale słody czyli pale ale , pilzneński oraz pszeniczny dające fajne zmetnie i smukłe ciało do piwa. 
Metryczka na piwie to 19.1 BLG , 8,5 % alk. , 110 IBU 

Barwa:  zloto-pomaranczowa , piękna biała, drobnopęcherzykowa piana. Piwo lekko zmętnione. 
Aromat: czuć dojrzałe owoce mango, liczi, ananas, potem cytrusy. Generalnie wybuch tropików z butelki. Wyczuwalna była też żywica. 
Smak: pierwszy łyk zaczyna się słodko, czuć te owoce tropikalne. Piwo bardzo rześkie , gładkie , ekstremalnie pijalnie. Finish żywiczny , mocna goryczką aczkolwiek !!! nie zalega , jest krótka i pięknie dopełnia całe piwo. 

Podsumowując dla mnie osobiście jest to jedno z najlepszych piw jakie piłem. Postanowiłem więc dać je jako pierwsze. Postaram się też pisać o teorii związanej z gatunkiem piwa, czy też objaśniać pojęcia. W takim razie smacznego piwa i zapraszam do kolejnego posta niedługo !

Pozdrawiam 
Rafał Sawicki


Komentarze

  1. Mocno owocowe jak radlet?
    Albo muszę iść do okulisty, albo białe litery na czarnym tle mocno męczą oczy. Chyba, że mój organizm tak manifestuje zazdrość, że ja tylko czytam a Ty pijesz ����

    OdpowiedzUsuń
  2. Radlery mają owocowość pochodząca od dodania albo to soków owocowych albo naturalnych aromatow. Tropikalność i owocowość z piw kraftowych pochodzi tylko i wyłącznie od amerykańskich odmian chmielu. Jest to charakterystyczny aromat zbliżony do prawdziwych owoców . Będę o tym pisał szerzej w innym poście o APA-ch czyli American Pale Ale

    OdpowiedzUsuń
  3. 24 year-old Dental Hygienist Ferdinande Cameli, hailing from Beamsville enjoys watching movies like Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche) and Flying disc. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a Delahaye 135 Competition Court Torpedo Roadster. przydatne zrodlo

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty